WPROWADZANIE GLUTENU



Czytasz archiwalną wersję tematu "WPROWADZANIE GLUTENU" z forum starania.net/





kirsten - Pon Lis 26, 2007 11:42

Dziś oglądałam Świat małych odkrywców i lekarz dokładnie określił jak i kiedy należy wprowadzać gluten.
Nie prawdą jest, że od 4 miesiaca dziecko można zacząć karmić produktami glutenowymi. Nowy program wprowadzania glutenu nie polega na wcześniejszym jego wprowadzeniu, tylko na przyzwyczajeniu organizmu do glutenu, żeby w przyszłości zapobiec celiaklii.

Gluten należy wprowadzać od 5 miesiąca (po ukończeniu 4) u dzieci karmionych piersią a w 6 miesiącu (po ukończeniu 5) u dzieci karmionych piersią. Wprowadza się 2-3g/dobę co ocnacza jedną płaską łyżeczkę kaszki glutenowej do jednego posiłku mlecznego na dzień. Robimy to codziennie przez dwa miesiące nie zwiększając dawki glutenu, gdyż większe ilości mogą dziecku zaszkodzić.

Mam nadzieję, że trochę wam pomogłam z tym glutenem.


stokrotka82 - Pon Lis 26, 2007 11:50

no i super bo powiem szczerze że już się zaczynałam zastanawiać jak to z tym glutenem jest
kiedy....jak....ile.....

pipi - Pon Lis 26, 2007 12:54

no nareszcie wczoraj pół neta przekopałam zeby sie dowiedziec co z tym glutenem ??? w koncu doczytalam ze mozna wprowadzac dzieciom po 1 roku zycia i juz sie zamotalam , a to byla stronka dla dzieci z celiakią

czyli ze ja juz moge wprowadzac gluten???

a jesli zaczne sama gotowac dziecku ( bo taki mam zamiar jak skonczy 6 mcy) to w czym tak naprawde ten gluten sie znajduje

dzieki Kirsten!!!

ps temacik na zielono

joannaz - Pon Lis 26, 2007 12:56

pipi, takie cus znalazlam........

" Produkty z glutenem można podawać już od 5–6. miesiąca życia. Ale pod warunkiem, że karmisz piersią. Wkrótce specjaliści zajmujący się żywieniem niemowląt wprowadzą to nowe zalecenie. Jeśli malec jest karmiony sztucznie, nie może tak wcześnie dostawać glutenu (nawet w małych ilościach), gdyż tylko mleko mamy chroni śluzówkę jelit przed jego szkodliwym działaniem. Dzieci karmione butelką mogą otrzymywać produkty z glutenem (kaszę mannę, pieczywo pszenne i żytnie), począwszy od dziesiątego miesiąca życia."

zrodlo: http://www.polki.pl/?page...&cmn_id=8149151


AngelEyes - Pon Lis 26, 2007 12:57

Tak czy inaczej u mojego alergika i kaszki mleczne i gluten musza poczekać ....
joannaz - Pon Lis 26, 2007 12:59

no u alegrikow to juz w ogole odlot

[ Dodano: Pon Lis 26, 2007 13:01 ]

pipi - Pon Lis 26, 2007 13:41

Dzieci karmione butelką mogą otrzymywać produkty z glutenem (kaszę mannę, pieczywo pszenne i żytnie), począwszy od dziesiątego miesiąca życia."

no to w końcu kiedy ?????????????????/

joannaz - Pon Lis 26, 2007 13:43

pipi, a diabli wiedza ,jak zwykle co zrodlo to inaczej
tak jest przeciez...z kazda rzecza

pipi - Pon Lis 26, 2007 13:48

tak jest przeciez...z kazda rzecza

masakra zapytam pediatry i bedzie po krzyku jak coś , to bedzie na niego

joannaz - Pon Lis 26, 2007 13:49

zapytam pediatry i bedzie po krzyku


to samo bedzie: co pediatra....inaczej

kirsten - Pon Lis 26, 2007 14:03

Jak karmiłam Kubę to nie było jeszzce tych nowych zaleceń i mimo karmienia piersią dostał gluten w 10 miesiącu i jest OK.
pipi - Pon Lis 26, 2007 17:49

to samo bedzie: co pediatra....inaczej

dlatego ufam tylko i wyłącznie jednemu i się na razie nie zawiodłam

joannaz - Pon Lis 26, 2007 18:39

ufam tylko i wyłącznie jednemu


dokladnie,najwazniejsze to...sluchac jednej osoby

Daj znac co powie

lunarsa - Wto Lis 27, 2007 13:44

z tego co mówił mi pediatra to wg nowech schematu zywienia dzieci na piersi powinny byc wystawione na ekspozycję glutenu (dokładnie tak jak pisze kirsten) od 5 miesiąca, czyli po ukńczeniu 4,
natomiast dzieci karmione sztuczne miesiąc później

w przypadku małych alergików tez należy z tym poczekać...tak, że ja pomimo karmienia piersią nie wprowadzałam jeszcze tych dawek ekspozycyjnych glutenu

jbielu - Wto Lis 27, 2007 13:52

mi tez pediatra mowil o wprowadzaniu glutenu w piatym miesiacu, ale w zwiazku z tym ze czesciowo karmie modyfikowanym wstrzymam sie miesiac i zaczne od szostego.
Olcia - Sro Lis 28, 2007 13:25

ja dzis ugotowalam manne i zmieszlam z bebilonem
Aniutka29 - Sro Lis 28, 2007 21:49

Z tego co ja czytałam w poradniku żywieniowym, to gluten podaje się od 5 m-ca dzieciom karmionym piersią i od 6 m-ca dzieciom karmionym butlą.
Zaczyna się od dawek ekspozycyjnych, tzn. jedna łyżeczka dziennie i stopniowo zwiększa.
Pipi, dokładnie opisane to jest w tej książeczce, którą dostałaś pocztą z Bobo vity.

A ja już miałam swoją "przygodę" z glutenem, jak podałam Michałkowi przez nieuagę 5 łyżek kaszki z glutenem na noc i bolał go brzuszek...
Bo w Niemczech podobno nie ma tych zaleceń odnośnie glutenu i dzieci już od 4 m-ca jedzą glutenowe kaszki, a to była kaszka niemiecka, zobaczyłam, że na opakowaniu jest od 4 m-ca, więc podałam, a potem dokładnie poczytałam i patrzę, a kaszka zawiera gluten
Cholercia, nie rozumiem tego dzieci niemieckie inne niż polskie, czy co???

renata110 - Sro Lis 28, 2007 22:27

dzieci niemieckie inne niż polskie, czy co


Teściowa mi dzis powiedziała ze karmiła małża krupiczką już po 2 miesiącu życia (to było prawie 30 lat wstecz) a ja . ale wtedy nic innego nie było więc coś musiał jeść jak był głodomorek. Miał za to kaszkę na buźce dość długo. Obecnie jest zdrowy.

malutka - Pią Lis 30, 2007 15:17

Zosia je mannę od ponad miesiaca i nic złego się nie dzieje. Ale rzadko jej podaję - tak 1-2 razy w tygodniu
renata110 - Pią Lis 30, 2007 15:36

Wiecie poczytałam w poradniku z nutricji ze gluten zaleca się wprowadzać dla mam karmiących piersią właśnie w 5-6 m-cu dlatego ze wtedy mleko matki produkuje najwięcej związków które pomagają przyswoić go.
Olcia - Sob Gru 01, 2007 12:43

ja musialam odstawic gluten mala strasznie brzuszek po mannie bolal :(
renata110 - Pon Gru 03, 2007 12:59

Moje dziecię już 2 dzień dostaje zupkę z manną i narazie jest ok. obym nie zapeszyła.
Aniutka29 - Pon Gru 03, 2007 21:28

Ja zacznę dawać Michałkowi 1 łyżeczkę kaszki glutenowej do mleka jak skończy 5 m-cy, czyli za 5 dni. I tak po jednej łyżeczce przez 2 miesiące, a potem można stopniowo zwiększać.
egafokus - Wto Gru 04, 2007 10:15

a ważne jest kiedy zaczyna się to podawanie malutkich ilości glutenu??
czy poprostu od momentu podania najmniejszej dawki musi minąć dwa miesiące żeby zwiększyć???
bo ja narazie nie planujępodawać kaszki manny

jbielu - Wto Gru 04, 2007 10:19

egafokus ja wyczytalam w roznych poradnikach, ze najpierw mala dawka przez pierwsze dwa miesiace a pozniej mozna zwikszyc dwukrotnie, niezaleznie od kiedy sie wprowadza czy w 5 czy w 6 m-cu.

[ Dodano: Wto Gru 04, 2007 10:19 ]

Aniutka29 - Wto Gru 04, 2007 10:56

najpierw mala dawka przez pierwsze dwa miesiace a pozniej mozna zwikszyc dwukrotnie, niezaleznie od kiedy sie wprowadza czy w 5 czy w 6 m-cu.


dokładnie tak: codziennie mała łyżeczka dodana do kaszki lub mleka przez całe 2 m-ce i jak nic się nie będzie działo, można zwiększyć, albo robić 1 x dziennie kaszke z glutenem.

Olcia - Wto Gru 04, 2007 12:36

a co jesli chce wprowadzic dopiero jak bedzie miala 10 m-cy??
Aniutka29 - Wto Gru 04, 2007 20:56

Olcia, a czemu chcesz wprowadzać tak późno?
renata110 - Sro Gru 05, 2007 07:21

ja musialam odstawic gluten mala strasznie brzuszek po mannie bolal :(

pisała wyżej

Olcia - Sro Gru 05, 2007 10:23

Olcia, a czemu chcesz wprowadzać tak późno?



chce isc wedlug starych zasad... ale nie wiem jak wprowadzac w jakich ilosciach itp..

Aniutka29 - Sro Gru 05, 2007 10:41

Olcia napisał/a:
ja musialam odstawic gluten mala strasznie brzuszek po mannie bolal :(
pisała wyżej


Olcia a dawałaś najpierw tylko dawkę ekspozycyjną przez 2 miesiące, czy od razu całą kaszkę?

Olcia - Sro Gru 05, 2007 12:06

Aniutka29, kaszke dostala w 8 miesiacu 2 lyzeczki kaszy na 150 ml wody... nie dawalam ekspozycyjnej bo kiedys tegop nie bylo...
Aniutka29 - Sro Gru 05, 2007 12:19

Olcia, to i tak nieduzo tej kaszki dałas... moze ma uczulenie na gluten...ale nie martw sie, u 99 % dzieci to mija po ukonczeniu 2 roku zycia...
katka - Sro Gru 12, 2007 19:26

A ja bede wprowadzac gluten wedlug starej matody pediatra mi mowil ze jelitka wtedy sa dojrzalsze a w wieku 5 m nie kazde dziecko te dawki ekspozycyjne toleruje
Lauura - Sro Gru 12, 2007 21:18

ja narazie nie podawałam ale sie wlasnie zastanawiam moze spróbuje jak piszecie ze przy karmieniu piersia miedzy 5 a 6 jest optymalnie pediatra tez kazała ale nie wiem czemu jakos sie boje
Aniutka29 - Sro Gru 12, 2007 21:21

Ja też nie wiem, czy mam wprowadzać zapytam jutro lekarza...
Olcia - Czw Gru 13, 2007 12:39

katka, ale jak?? od razu normalne porcje czy ekspozycyjne??
Aniutka29 - Czw Gru 13, 2007 22:03

Dziś lekarka poradziła mi poczekać z tym glutenem do ukończenia pierwszego roku przez Michałka
katka - Pią Gru 14, 2007 10:24

katka, ale jak?? od razu normalne porcje czy ekspozycyjne??


przyznam szczerze ze nie spytałam a nie wiecie jak to bylo w tej starej metodzie

[ Dodano: Pią Gru 14, 2007 10:25 ]

Olcia - Pią Gru 14, 2007 13:20

katka, no wlasnie nie wiem :(
Aniutka29 - Pią Gru 14, 2007 20:05

a dlaczego??


powiedziała, że z podawaniem glutenu trzeba się wstrzelić w najbardziej
odpowiednim momencie, a jak się ten moment przegapi, to lepiej poczekać
do ukończenia roczku A tym bardziej, że bolał go brzuszek jak podałam
mu przez pomyłkę kaszkę z glutenem w 4 m-cu...
Bardzo żałuję, że tak się stało, bo to oznacza chyba żadnego chlebka przez
pół roku z kawałkiem...
nie wiem, zapytam o to jeszcze mojego pediatry...

katka - Sob Gru 15, 2007 13:57

no wlasnie nie wiem :(


kurcze zamieszanie z tym glutenem ja spytam pediatre dopiero za jakis czas,chodze prywatnie jak cos powazniejszego sie dzieje, bo u mnie na rejonie to maja takie teorie na wszystko ze az sie słabo robi jak sie ich słucha,ja wiem wiecej od nich

[ Dodano: Sob Gru 15, 2007 14:00 ]

jesień - Sob Gru 15, 2007 16:29

mi pediatra na ostatniej wizycie (3.12) zaleciła wprowadzić 1 mała płaską łyżeczkę kaszki manny do mleczka... ale jeszcze nie wprowadziłam i już sama nie wiem co zrobić... (chyba oszaleję...)
renata110 - Sob Gru 15, 2007 23:04

Wiecie ja już daję gluten do posiłku, jak gotuję warzywka to potem do wywaru daję trochę kaszy mannej (zależnie ile wody jest) i narazie odpukać nic się nie dzieje.
joannaz - Pon Gru 17, 2007 18:52

z ciekawosci zapytam: jak Wy dajecie ta kasze manna?
Gotujecie jakos czy z paczki
taka sucha dodajecie?

Lauura - Pon Gru 17, 2007 19:56

z ciekawosci zapytam: jak Wy dajecie ta kasze manna?
Gotujecie jakos czy z paczki
taka sucha dodajecie?

tez mnie to ciekawi bo chyba bym zapodala juz to młodemu w sumie nigdy nic go nie uczuliło specjalnie wiec obaw wiekszych nie mam

joannaz - Pon Gru 17, 2007 20:18

noooo,ale wydaje mi sie ze nie chyba na sucho,
z tego co wyczytalam....manna powinno sie gotowac,
bo inaczej moze brzuch bolec

Zobaczymy co dziewczyny odpowiedza

Olcia - Pon Gru 17, 2007 22:33

koniecznie sie gotuje!!! na wodzie i dodajesz do mleka lub do zupki lyzeczke plaska
joannaz - Sob Gru 29, 2007 19:32

do zupki lyzeczke plaska


dzis dodalam po raz pierwszy do zupki,
poki co wsio w porzadku

atyde1976 - Sro Wrz 17, 2008 15:53

to ja mam dylemat karmie ma;ego prawie od poczatku modyfiokowanym mlekiem i nie mam pojecia kiedy wprowadzic ten gluten
Asinka - Sro Wrz 17, 2008 22:33

atyde1976 - wg nowego schematu żywienia, dzieciom butelkowym wprowadza się gluten w 6 miesiącu
atyde1976 - Czw Wrz 18, 2008 19:16

czyli teraz juz moge?
Asinka - Czw Wrz 18, 2008 22:09

jak najbardziej
atyde1976 - Czw Wrz 18, 2008 22:40

tylko zastanawiam sie jak? czy kupic taka kaszke Bobovity po 6 m-cu,czy moze sama gotowac i dodawac do zupki, amoze po prostu tak jakancypalek dam biszkopcika
Asinka - Pią Wrz 19, 2008 11:03

wg zaleceń powinno się na początek podać 1 x dziennie 2-3g kaszy manny (1 łyżeczka) ugotowanej na wodzie i dodanej do 100ml zupki - przecieru jarzynowego
indygo.m - Pią Wrz 19, 2008 13:10

atyde1976, ja dawałam i biszkopt i manne do zupki..potem już mleko z manna i poszło..ryż, makaron, ciasteczka itp...
Eliza - Pią Wrz 19, 2008 17:45

Ja do wieczornej kaszy dorzucałam kaszki pszennej Bobovity
ptysiaczekk - Sob Wrz 20, 2008 14:56

wg zaleceń powinno się na początek podać 1 x dziennie 2-3g kaszy manny (1 łyżeczka) ugotowanej na wodzie i dodanej do 100ml zupki - przecieru jarzynowego



Witajce!
Pediatra z przychodni póki co nie zalecał mi wprowadzać glutenu ale wydawało mi się to dziwne więc poszłam z moim synkiem prywatnie do innej lekarki i ta zaleciła już ekspozycję glutenu. 1/2 łyżeczki od herbaty kaszy manny ugotować w pół szklanki wody - zrobić kleik i potem dorzucić owoce!

--------------

Tymoteuszek ur.22.04.2008, 4450/59

joannaz - Sob Wrz 20, 2008 15:35

Pediatra z przychodni póki co nie zalecał mi wprowadzać glutenu ale wydawało mi się to dziwne więc poszłam z moim synkiem prywatnie do innej lekarki i ta zaleciła już ekspozycję glutenu.


co lekarz,to teoria-intuicja matczyna to...NAJlepszy doradca

atyde1976 - Sob Wrz 20, 2008 22:37

atyde1976, ja dawałam i biszkopt i manne do zupki..potem już mleko z manna i poszło..ryż, makaron, ciasteczka itp...

ja mu dzis dalam "pomemlac" biszkopta wiecej wyplul niz zjadl ale pierwsza proba juz byla

ancypalek - Pią Wrz 26, 2008 09:53

teraz ja mam pytanie:
czy kaszka bobo wita"pyszne sniadanko mleczna owsianka" zawiera gluten?
skoro w skaładzie nie jest napisane gluten to chyba nie?
no ale zboża to nie gluten?

atyde1976, ja biszkopcik rozmiękczam wodą-wtedy calutki ładnie Klaudia zjada

NATIMI - Pią Wrz 26, 2008 11:03

skoro w skaładzie nie jest napisane gluten to chyba nie

powinno byc napisane ze "nie zawiera glutenu" ten typ kaszki napewno ma w sobie gluten, najbezpieczniejsze sa kaszki ryzowe. Ja robiłam kiedys tak, jak nie byłam pewna dzwoniłam do producenta

[ Dodano: Pią Wrz 26, 2008 11:08 ]

ancypalek - Pią Wrz 26, 2008 11:20

NATIMI, acha
ok
dzieki

NATIMI - Pią Wrz 26, 2008 11:25

mozesz potrzebujesz cos wiedziec czegos konkretnego?? napisz , spróbuje pomóc
ancypalek - Pią Wrz 26, 2008 11:29

NATIMI, dziekuje kochana

na razie tylko z tym miałam dylemat

najbezpieczniejsze sa kaszki ryzowe.

ale ja daje te ze wzgląde na te zaparcia Klaudii

NATIMI - Pią Wrz 26, 2008 11:33

ancypalek, mam nadzieje ze szybko pomogą
joannaz - Pią Wrz 26, 2008 12:23

czy kaszka bobo wita"pyszne sniadanko mleczna owsianka" zawiera gluten?


zawiera

ancypalek - Pią Wrz 26, 2008 13:01

joannaz,NATIMI, dziękuje
atyde1976 - Pią Wrz 26, 2008 15:34

a ja sie jednak wstrzymam z glutenem...dr powiedziala,ze po 9 m-cu i chyba tak zrobimy
joannaz - Pią Wrz 26, 2008 19:44

a ja sie jednak wstrzymam z glutenem...dr powiedziala,ze po 9 m-cu i chyba tak zrobimy


dlaczego?

ancypalek, nie ma za co

atyde1976 - Pią Wrz 26, 2008 20:28

dlaczego?

bo podejrzewa,ze moze byc alergikiem i poki co kazala sie wstrzymac i obserwowac

Ewa 74 - Pią Wrz 26, 2008 21:33

ja też chyba zacznę w 9, tak mi poradziła lekarka znajoma, mówi że nowe zasady nowymi zasadami, ale gluten najlepiej pózniej wprowadzać
a to co znalazłam o celiaki i zwiazanym z tym glutenem

Celiakia[edytuj]Z Wikipedii
Skocz do: nawigacji, szukaj
Choroba trzewna (celiakia)
coeliakia, morbus visceralis
ICD-10 K90.0
Celiakia (sprue nietropikalna, enteropatia z nadwrażliwości na gluten, choroba trzewna) - schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna wywoływana jest nadmierną odpowiedzią immunologiczną na grupę białek zbożowych zwanych prolaminami, a dokładniej na pochodzące z nich frakcje: gliadynę (w pszenicy), sekalinę (w jęczmieniu), hordeinę (w życie). Istnieją sprzeczne dane co do toksyczności owsa. Grupa fińskich badaczy wykazała[1], że stosowanie płatków owsianych nie pogarsza obrazu histologicznego, ani zmian w badaniach serologicznych. Inne badania też wskazują na bezpieczeństwo owsa[2].

Spis treści [ukryj]
1 Patogeneza
2 Diagnostyka
3 Rozpoznanie
4 Postacie kliniczne
5 Wskazania do wykonania badań przesiewowych
6 Leczenie i zapobieganie
6.1 Produkty dozwolone
7 Przebieg choroby pod wpływem leczenia
8 Przebieg choroby w przypadku braku leczenia lub w przypadku nieskutecznego leczenia
9 Zobacz też
10 Linki zewnętrzne
11 Przypisy
12 Bibliografia

Patogeneza [edytuj]
Patogeneza choroby trzewnej jest niejednoznaczna. Choroba może wystąpić w każdym wieku. Szacuje się, że nietolerancja glutenu występuje u 1% populacji[3]. Najczęściej rozwija się w wczesnym dzieciństwie i po 50 roku życia. częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn (2:1). Występowanie choroby u krewnego pierwszego stopnia zwiększa ryzyko choroby. O rozwoju celiakii decyduje kilka czynników: genetyczny, metaboliczny, immunologiczny, środowiskowy i prawdopodobnie infekcyjny. Opisywane są przypadki serokonwersji testu wykrywającego przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej u dzieci, które przebyły biegunkę rotawirusową[4]. Celiakia występuje zwykle u osób z antygenami zgodności tkankowej HLA-DQ2 i HLA-DQ8. Jednakże u 5-10% osób z potwierdzoną chorobą antygeny te nie występują[5], choć wiąże się to z występowaniem nietypowego przebiegu choroby.

W łańcuchu patogenetycznym choroba zostaje zapoczątkowana kontaktem glutenu z błoną śluzową jelita. Białka glutenowe bogate są w glutaminę i stanowią substrat dla transglutaminazy tkankowej, pod wpływem której ulegają dezaminacji. Powstałe w wyniku tego procesu białka stają się silnie immunogenne dla osób z predyspozycją genetyczną. W pierwszym etapie dochodzi do nacieków limfocytów śródnabłonkowych IELs - intraepithelial lymphocytes). Następnie układ immunologiczny przewodu pokarmowego (GALT - Gut Associated Lymphoid Tissue), wskutek pobudzenia produkuje cytokiny, które powodują uszkodzenie kosmków jelitowych błony śluzowej jelita cienkiego, prowadząc do zmniejszenia produkcji enzymów trawiennych przez enterocyty (komórki nabłonka jelitowego) oraz upośledzenia wydzielania hormonów tkankowych produkowanych w przewodzie pokarmowym. Na skutek tych uszkodzeń dochodzi do zaburzenia motoryki jelit, nieprawidłowego trawienia oraz wchłaniania substancji zawartych w pokarmie i do powstania związanych z tym faktem niedoborów.

Diagnostyka [edytuj]

Biopsja jelita cienkiego w celiakii ukazująca zanik kosmków, hiperplazję krypt i nacieki limfocytów w kryptach.Oznaczenia przeciwciał w celiakii[6] Test czułość swoistość
AGA IgA 50% 98%
AGA IgA 25% 98%
Przeciwciała przeciwko endomysium 81% 99%
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej 81% 99%
biopsja jelita cienkiego przed rozpoczęciem leczenia - w chorobie trzewnej stwierdza się różnego stopnia zanik kosmków jelitowych. Biopsję błony śluzowej wykonuje się u dzieci przy pomocy kapsułki Crosby'ego wprowadzanej podczas endoskopii [7]. Kapsułka może być również połknięta, choć wiąże się to z koniecznością radiologicznej kontroli lokalizacji kapsułki. U dorosłych błonę śluzową również pobiera się w trakcie badania endoskopowego używając kleszczyków. Błona śluzowa powinna zostać pobrana poniżej brodawki Vatera. Makroskopowo można również stwierdzić rozdęte jelito z wygładzoną powierzchnia błony śluzowej z widocznymi prześwitującymi naczyniami krwionośnymi. Celiakia nie może być rozpoznana bez wykonania biopsji jelita cienkiego.
badanie serologiczne miana przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej (tTGA - przeciwciała w klasie IgA) lub przeciw endomysium mięśni gładkich - tak zwane przeciwciała antyendomyzjalne (EMA - przeciwciała w klasie IgA) i przeciwciał antygliadynowych (AGA - przeciwciała w klasach IgA i IgG). Oznaczenie tTGA jest zalecanym testem skriningowym dla osób u których należy wykluczyć celiakię, gdyż cechują się bardzo dużą czułością (ponad 90%) oraz swoistością (prawie 100%). Badania serologiczne mają wartość w badaniach przesiewowych i nie można postawić rozpoznania tylko na podstawie ich obecności, jednakże w przypadku ich braku można celiakię wykluczyć.
Markery serologiczne celiakii po raz pierwszy na świecie opisał profesor Tadeusz Chorzelski z Kliniki Dermatologii Akademii Medycznej w Warszawie[8].

Rozpoznanie [edytuj]
Aktualnie obowiązujące kryteria rozpoznania celiakii zostały ustalone w 1990 przez ESPAGAN (European Society for Pediatric Gastroenterology, Hapatolgy and Nutition). Dla rozpoznania choroby konieczne jest stwierdzenie przynajmniej 2 z 3 wymienianych powyżej przeciwciał, charakterystycznych zmian morfologicznych w błonie śluzowej jelita cienkiego oraz zanikaniem przeciwciał pod wpływem wprowadzenia diety.

Zanik kosmków jelitowych może być również wynikiem innych chorób, takich jak np.:

lamblioza
sprue tropikalna
hipogammaglobulinemia
głodzenie
choroba Whipple'a
alergia pokarmowa na inne białka:mleko, jaja,soję i inne
uszkodzenia po radioterapii
enteropatia w przebiegu zakażenia HIV

Postacie kliniczne [edytuj]

Hipoplazja szkliwa u pacjenta z chorobą trzewną
Endoskopowy obraz dwunastnicy pacjenta z chorobą trzewnąpostać klasyczna (inne nazwy: jawna, pełnoobjawowa, aktywna), występuje u ok. 30% przypadków - bóle brzucha, wzdęcia, biegunki tłuszczowe lub wodniste, objawy niedoborowe składników pokarmowych (m.in. anemia), spadek masy ciała, zaburzenia rozwoju u dzieci (m.in. niskorosłość), zmiany w zachowaniu (m.in. depresja);
postać niema (ubogoobjawowa) - występują typowe zmiany w błonie śluzowej jelita, nie występują jednak objawy choroby aktywnej. Może jednak pojawić się m.in.: niedokrwistość, próchnica zębów, niedorozwój szkliwa zębowego, nawrotowe afty i wrzodziejące zapalenia jamy ustnej, podwyższony poziom cholesterolu[9], zaburzenia neurologiczne (ataksja, neuropatia obwodowa), otępienie[10], schizofrenia[11], upośledzenie umysłowe, choroba Dühringa, wczesna osteoporoza, nawykowe poronienia;
postać ukryta (latentna) - występowania przeciwciał IgA EMA u osób z prawidłowym wynikiem biopsji jelita cienkiego.

Wskazania do wykonania badań przesiewowych [edytuj]
choroba Dühringa (łac. dermatitis herpetiformis) - opryszczkowe zapalenie skóry. Wielopostaciowe wykwity (grudki, pęcherze) zlokalizowane na kończynach, w okolicy barków, okolicy lędźwiowo-krzyżowej i na pośladkach.
krewni I stopnia chorych na celiakię
niewyjaśniona niedokrwistość z niedoboru żelaza
pacjenci z cukrzycą typu 1 i innymi chorobami autoimmunologicznymi (zespół Sjögrena, pierwotne stwardniające zapalenie dróg żółciowych, autoimmunologiczne zapalenie wątroby)
niewyjaśniona hipertransaminazemia (podwyższenia poziomu AlAT i AspAT
przewlekłe bóle brzucha, brak łaknienia, biegunka
padaczka ze zwapnieniami śródmózgowymi
przedwczesna osteoporoza
zaburzenia miesiączkowania
niepłodność męska
niedorozwój szkliwa
wrzodziejące zapalenie jamy ustnej

Leczenie i zapobieganie [edytuj]
W leczeniu stosuje się dietę bezglutenową, która polega na całkowitej i nieprzerwanej eliminacji z pożywienia pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Nawet minimalne ilości glutenu (10 mg w przeliczeniu na gliadynę) w spożywanych pokarmach mogą wywołać nawrót dolegliwości. Konieczna jest obserwacja i wczesne wykrywanie niedoborów składników odżywczych, mikroelementów, elektrolitów, witamin, żelaza i w razie ich stwierdzenia - wyrównanie niedoborów. Konieczna jest obserwacja układu kostnego pod kątem przedwczesnej osteoporozy. Przed wprowadzeniem diety powinna być wykonana biopsja jelita cienkiego, gdyż jej wprowadzenie zamazuje przebieg choroby i może utrudniać rozpoznanie. Opublikowano również badania, w których usiłowano zmniejszyć toksyczność glutenu. Według jednego z nich doustne spożycie enzymu bakteryjnego prolylendopeptydazy zmniejsza jego toksyczność[12], co być może zostanie wykorzystane w terapii.

Produkty dozwolone [edytuj]
mąka kukurydziana
mąka ryżowa
mąka ziemniaczana
kasza gryczana
kasza jaglana
pieczywo bezglutenowe
makarony bezglutenowe
słodycze bezglutenowe
Należy również pamiętać o produktach, które stanowią tak zwane ukryte źródło glutenu, takie jak piwo, konserwy, przyprawy, alkohole otrzymane ze zbóż.

Profilaktyka polega na stosowaniu diety bezglutenowej do 9-10 miesiąca życia dziecka[13]. Według schematów żywienia niemowląt, dzieci powinny być poddawane tzw. dawce ekspozycyjnej glutenu w 5 (w przypadku karmienia piersią) i 6 miesiącu życia (w przypadku karmienia mlekiem modyfikowanym)[14]. Dawka ekspozycyjna powinna wynosić 2-3 gramy (np. kaszy manny) na 100 ml posiłku, w kolejnych 2 miesiącach zwiększona do 4-6 gram. Po 4 miesiącach ekspozycji na gluten, jeśli dziecku nic nie dolega można mu podawać posiłki glutenowe bez ograniczeń.[potrzebne źródło] W Polsce dostępne w sprzedaży produkty żywnościowe dla niemowląt nie zawierają glutenu.

Przebieg choroby pod wpływem leczenia [edytuj]
Pod wpływem diety u około 85% pacjentów zmiany błony śluzowej ustępują u dzieci całkowicie, u osób starszych zmiany histopatologiczne i endoskopowe mogą się utrzymywać nawet po dwóch latach leczenia. Z tego powodu należy wykonywać endoskopowe badania kontrolne. U osób, które nadal zgłaszają objawy bólowe należy takie badanie wykonać nawet po 6-8 miesiącach. Jeśli chory nie zgłasza dolegliwości, kontrolna endoskopia powinna być wykonana po 1 i 2 latach. Utrzymywanie się zmian po tym okresie jest wskazaniem do poszerzenia diagnostyki w kierunku współistnienia innych zaburzeń jelitowych, takich jak nietolerancja laktozy, obecność pasożytów i innych chorób przebiegających z zanikiem kosmków jelitowych.

Należy wykonać także kontrolne oznaczenie przeciwciał, gdy z pod wpływem stosowanie diety wielkość ich miana powinna ulegać normalizacji[15] - jeśli to nie następuje pacjent albo nie przestrzega diety, albo przyjmuje produkty będące ukrytym źródłem glutenu.

Przebieg choroby w przypadku braku leczenia lub w przypadku nieskutecznego leczenia [edytuj]
Długotrwale nieleczona choroba powoduje nieodwracalne uszkodzenie jelita, doprowadzające do zagrażającego życiu niedożywienia.

W tych wypadkach rozważa się leczenie immunosupresyjne w oparciu o glikokortykosteroidy, azatioprynę lub infliksymab.

Zobacz też [edytuj]
Sprue tropikalna

Linki zewnętrzne [edytuj]
Serwis poświęcony celiakii i diecie bezglutenowej
Celiakia.pl
Celiakia.org.pl

Przypisy
↑ HOLM, K.; MÄKI, M.; VUOLTEENAHO, N.1; MUSTALAHTI, K.; ASHORN, M.; RUUSKA, T.2; KAUKINEN, K. Oats in the treatment of childhood coeliac disease: a 2-year controlled trial and a long-term clinical follow-up study Alimentary Pharmacology & Therapeutics, Volume 23, Number 10, May 2006 , pp. 1463-1472(10)
↑ .Absence of oats toxicity in adult coeliac disease. Srinivasan U. et all.BMJ 1996;313:1300-1301
↑ celiac disease.Green P.Jabri B.Celiac Disease.Annual Review of Medicine Vol. 57: 207-221
↑ Stene L. et all.Rotavirus infection frequency and risk of celiac disease autoimmunity in early childhood: a longitudinal study. Am J Gastroenterol. 2006 Oct ;101 (10):2333-40
↑ A Lopez-Vazquez,MHC class I chain related gene A (MICA) modulates the development of coeliac disease in patients with the high risk heterodimer DQA1*0501/DQB1*0201.Gut. 2002 March; 50(3): 336–340.
↑ Hadithi M., von Blomberg BM., Crusius JB., Bloemena E., Kostense PJ., Meijer JW., Mulder CJ., Stehouwer CD., Peña AS. Accuracy of serologic tests and HLA-DQ typing for diagnosing celiac disease.. Ann Intern Med. Sep 4;147, 5, 294-302. 2007. PMID 17785484.
↑ Biopsja ssąca jelita cienkiego.Zdrowie.med.pl]
↑ Walewski P. Kęs bez kłosa. Polityka. Nr 34 (2618) z 25.08.2007. str. 76-77
↑ van Heel DA., West J. Recent advances in coeliac disease.. Gut. Jul;55, 7, 1037-46. 2006. doi:10.1136/gut.2005.075119. PMID 16766754.
↑ Czerwionka-Szaflarska M.Zmieniający sie obraz choroby trzewnej w Polsce Science 24.com
↑ Celiac disease is a risk factor for schizophrenia. Eurekalert org.
↑ Szajewska H.;Postępy w gastroenterologii i żywieniu dzieci w 2005 roku. Medycyna Praktyczna
↑ Szajewska H.:Postępy w gastroenterologii i żywieniu dzieci w 2005 roku. Medycyna Praktyczna
↑ Janusz Książyk, Halina Weker, Nowe zalecenia żywienia niemowląt od roku 2007, Instytut Pomnik "Centrum Zdrowia Dziecka", Warszawa, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa, Polskie Towarzystwo Dietetyki (dostęp: 28 maja 2009)
↑ Zalewski T.;Postępy Gastroenterologii dziecięcej. Pediatria Współczesna.

Bibliografia [edytuj]

joannaz - Sob Wrz 27, 2008 08:12

podejrzewa,ze moze byc alergikiem i poki co kazala sie wstrzymac i obserwowac


W alergik, a wprowadzony mial po 5 mcu i wszystko ok

indygo.m - Nie Wrz 28, 2008 08:47

..ja nie czekałam i dobrze! wprowadzałam baaaardzo ostrożnie i oczywiście obserwowałam
teraz Oli je wszystko i nie musze jej gotować nic osobno
a ma 9 miesięcy

AngelEyes - Nie Wrz 28, 2008 09:03

Ja tez wprowadziłam gluten dopiero po 9-tym miesiącu...
indygo.m - Nie Wrz 28, 2008 12:34

oczywiście jak ze wszystkim każdy zrobi po swojemu
Aniutka29 - Nie Wrz 28, 2008 13:56

Ja wprowadzałam gluten ok. 11 m-ca
atyde1976 - Wto Wrz 30, 2008 20:51

a ja jedank zmiana planu od 2 dni Kacper dostaje gluten trafilam do znajomej dr i ona mi skutecznie wytlumaczyla jak to jest i o co chodzi poki co nic sie nie dzieje i oby tak dalej
Ewa 74 - Wto Wrz 30, 2008 20:53

atyde1976, napisz coś więcej co ci powiedziała
atyde1976 - Wto Wrz 30, 2008 21:00

Ewa7 nie powiem ci dokladnie,bo to bylo tak po fachowemu powiem tak,podanie teraz glutenu dziala jak szczepionka i jesli bedzie oki,to za 2 miesiace zwieksza sie dawke..a jesli bedzie kiepsko,to przerywa sie i ponownie probuje w 9 miesiacu
Ewa 74 - Wto Wrz 30, 2008 21:03

atyde1976, w jakiej dawce 2-3 g na 100 ml? i jakie objawy będą jeśli nie toleruje?zaczynasz od kaszy manny?
atyde1976 - Wto Wrz 30, 2008 21:09

atyde1976, w jakiej dawce 2-3 g na 100 ml?

dokladnie ja daje 2 plaskie lyzeczki kaszki manny Bobovity do obiadku

Ewa 74 - Wto Wrz 30, 2008 21:20

atyde1976,

[ Dodano: Sro Paź 01, 2008 15:14 ]

joannaz - Sro Paź 01, 2008 15:54

ja jedank zmiana planu od 2 dni Kacper dostaje gluten trafilam do znajomej dr i ona mi skutecznie wytlumaczyla jak to jest i o co chodzi poki co nic sie nie dzieje i oby tak dalej


madra pani doktor

[ Dodano: Sro Paź 01, 2008 15:55 ]

Ewa 74 - Sro Paź 01, 2008 16:21

atyde1976, zajrzyj tam, sa wskazniki wag http://www.osesek.pl/kuch...icznik-wag.html
atyde1976 - Pią Paź 03, 2008 23:39

atyde1976, zajrzyj tam, sa wskazniki wag http://www.osesek.pl/kuch...icznik-wag.html

zgadza sie wszystko,tylko,ze ja daje mleczna kaszke Bobovity i tu jest inny przelicznik dostalam od pediatry specjalna ksiazeczke bo gdybym faktycznie dawala kasze manne,to wtedy jedna ale ja daje ta" ekspresowa"

Ewa 74 - Sob Paź 04, 2008 22:35

atyde1976, jaką ekspresową?
atyde1976 - Nie Paź 05, 2008 00:58

takiej ,ktora nie trzeb agotowac,tylko wystarczy dosypac do cieplego jedzenia to taka sama jak kazki ryzowe smakowe,tylko,ze to jest kasza manna
Ewa 74 - Nie Paź 05, 2008 12:37

atyde1976, czy to ta z bobovity?
jbielu - Nie Paź 05, 2008 13:26

Ewa74 ja uzywalam takiej.
trzeba ja krociutko podgotowac i dadac np do zupki lub mleka
http://www.kupiec.pl/inde...rodukty2&id=124

atyde1976 - Nie Paź 05, 2008 21:31

atyde1976, czy to ta z bobovity?

dokladnie

Ewa 74 - Nie Paź 05, 2008 22:04

jbielu, atyde1976, dzięki, kupiłam tą z bobovity
Na kaszce z Bobovity jest napisane, aby dzieciom karmionym sztucznie podawać gluten w produktach po 9 miesiącu, a po 5 zacząć wprowadzać małe porcje

atyde1976 - Nie Paź 05, 2008 22:48

a po 5 zacząć wprowadzać małe porcje

daltego my podajemy tylko 2 plaskie lyzeczki do obiadku

Ewa 74 - Pon Paź 06, 2008 13:00

atyde1976, a kiedy zamierzsz wprowadzić normalne porcje?
atyde1976 - Pon Paź 06, 2008 21:26

atyde1976, a kiedy zamierzsz wprowadzić normalne porcje?

za dwa mieisiace
Wprowadzenie nowych pokarmów i dieta malucha cz.IV
Rozszerzanie diety i wprowadzanie nowych posiłków
Wprowadzanie pokarmów i dieta malucha cz.IV
Wprowadzanie nowych pokarmów cz.II
lutowe owulki
4 - ta Rocznica Ślubu Kirsten !!!!!!!!!!
Witam serdecznie.
ból żeber-pleców w 31 tygodniu ciąży
robie balejaze!!!moze ktos chce???TANIO!!!
Jesienno-zimowe starania vol.2
  • do podstrony 505
  • 2222ekologiczny odcisk stopy2222
  • sprawdzanie ortografi automatyczne
  • jak rozliczyc telefony komorkowe w firmie
  • zabiegi socjotechniczne donalda tuska
  • Zestawienie wątków z for dyskusyjnych : Start